maandag 22 juni 2015

2013:Woudenberg - 2014:Heeg - 2015:? #vakantiechallenge

De zomer is weer officieel begonnen. Het lijkt er buiten niet op. Alsof ieder moment je de paardenvoetjes op de daken kunt horen trappelen... Guur, kil en regen valt op dit moment met bakken uit de hemel. En toch gaan we er weer voor: de vakantie challenge.

Ikzelf vind dit altijd de leukste les van het jaar. De les der lessen zeg maar. De les waarin al-les zit: rekenen, taal, spelling, sociale vaardigheden, #smiho, samenwerken, voorspellen, begrijpend lezen en dat alles ook nog eens met een vleugje plezier.

Wat houdt dat dan precies in? De afgelopen 2 schooljaren heeft mijn groep 8 met behulp van een challenge een vakantiebestemming gezocht in 1 van de 12 provincies van ons prachtig landje. Wij (Chantal, ik, Timo (11), Siem (8) en Maud (8)) hebben de afgelopen 2 jaren onvergetelijke zomervakanties gehad met dank aan de kanjers van groep 8 die ons hierheen hadden gestuurd. Dit is de korte versie van de uitleg. Ik zal hieronder het hele proces beschrijven waar de kinderen deze ochtend mee zijn gestart.

De klas moet allereerst uiteraard worden omgetoverd in een heuse camping. De kampeerspullen worden van stal gehaald en in de auto geladen en het hele spul krijgt in de klas een mooi plekje. Altijd een mooi gezicht als kinderen nietsvermoedend de klas binnen stappen en met open mond staan te kijken. "Wat gaat hier nu weer gebeuren?" Hoor je ze denken. Oké, ik sta al met 1-0 voor. Laat de wedstrijd maar beginnen.
Nieuw dit jaar is ook een reisbureau. Hier zijn boeken/folders te vinden omtrent provincies/attracties/campings/kinderactiviteiten etc. Ook ligt er een visite kaartje van Karin. Zij is de eigenaresse van: Watersportcamping Heeg. Deze camping bezochten we met héél veel plezier vorig jaar. Zij is dit jaar 1 van de 2 experts waar de kinderen ook vragen aan kunnen stellen mbv twitter, telefoon of mail.

    

's Ochtends de kinderen ontvangen bij mijn tent op de camping. We hebben het eerst maar eens gehad over het seizoen: zomer. Deze was immers afgelopen zondag ingegaan. De langste dag van het jaar. De link met de Ramadan was hierna snel gemaakt. Waarom is zo'n langste dag niet fijn voor de islamieten? Samen even dus een uitstapje gemaakt naar de actualiteit van vandaag de dag. Hierna verder gesproken over kamperen. Wie kamperen er van jullie? Waar ga je naartoe? Wat voor een soort camping is dat dan? De tijd vloog voorbij.
Alle spullen die op de kampeerplaats lagen hebben we samen bekeken. De challenge zat in de koffer en deze hebben we vervolgens samen gelezen.

Het formeren van groepjes ging middels een line-up. Degene met de meeste kampeerervaring gaat vooraan staan en die met de minste ervaring gaat achteraan staan. Kinderen raken met elkaar in gesprek en komen zo nog meer over elkaar te weten. Nummeren van 1 tot en met 9 en de groepjes waren geformeerd. Ieder groepje een expert in-da-house.
Nu aan de bak met de challenge. Allereerst met je groepje de challenge nogmaals lezen en alle taken die erin staan filteren en deze noteren. Ieder moment beginnen en eindigen ze met dit blad. Hierop staan de taken beschreven met daarachter de namen van de uitvoerders. Ook blikken ze terug op de dag en blikken ze vooruit op de dag die komen gaat.
Maar ja, met welke provincie moeten ze nu aan de slag? Ieder groepje zoekt namelijk 1 geschikte camping binnen 1 provincie. Hiervoor kreeg ieder groepje een provincievlag. De vlag van Limburg en Noord-Brabant waren snel duidelijk. Er zaten ook vlaggen bij die op dit moment nog niet thuis zijn gebracht.

Alle bladen zijn verzameld op het prikbord in de gang. Ze kunnen elkaars vorderingen bekijken en voordeel doen van hetgeen ze bij elkaar zien. 

De start is vandaag gemaakt. De challenge is helder voor de kinderen.

"Het is vet, maar het lijkt me wel lastig om iets te vinden."
Denk dat ze helemaal gelijk hebben. We gaan het zien van de week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten